Brokolili püre 6 ay ve sonrası bebekler için

Brokolili püre

1 çiçek brokoli (Karnabahar da kullanılabilir)
½  küçük boy havuç
1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi
1 çay kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Brokoli ve havuç az miktarda su ile veya daha sağlıklısı buharda pişirilir. Yulaf ezmesi az miktar (yarım çay bardağı kadar) su ile pişirilir. Buharda pişirmeyecekseniz hepsini birlikte de haşlayabilirsiniz. Brokoli, havuç rendesi ve yulaf 1 su bardağı su ile haşlanır. hepsi yumuşayıp piştiğinde içine yağ ilave edilir ve çatalla iyice ezilir. İçine  1  adet ev yapımı et suyu bulyon koyulabilir ya da 1 çorba kaşığı et suyu ilave edilebilir.

Not: Brokoli gaz yapabilir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Brokoli bol miktarda betakroten içerir. Brokoli izotiyosiyonat isimli fitokimyasallar içerir.  İzotiyosiyonatlar kansere karşı çok etkili bileşiklerdir. Brokoli özellikle meme tümörlerini önleyen kuvvetli bir izotiyosiyanat içerir. Çocuklarımızı şimdiden koruma altına almış oluruz. Brokoli ayrıca, B1 ve C vitamini açısından da çok zengindir. Brokoli kalsiyum, potasyum ve selenyum maddeleri de içerir. Diyet lifleri içermesi nedeni ile tokluk hissi vermekte. Ayrıca kalorisi düşük bir sebze olduğundan, şişmanlık riskini azaltmak için obezite diyetlerinde önemli bir yeri vardır.

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.