Ana SayfaEtkinlikBisiklete binerken uyulması gereken kurallar nelerdir?

Bisiklete binerken uyulması gereken kurallar nelerdir?

-

Çocuklar için bisiklet sahibi olmak ve bisiklete binmeyi öğrenmek hayatları boyunca hatırlayacakları bir anıdır. Ayrıca arkadaşlarla veya ailece bisikletle gezmek hem iyi bir egzersiz hem de iyi zaman geçirmenin harika bir yoludur. Ancak ailece pedalları çevirmeye başlamadan önce güvenli bisiklet kullanmak için bilgileri tazelemekte fayda var. Kask seçimi, bisiklete binerken uyulması gereken kurallar, uygun kıyafet seçimi gibi detaylar keyifle bisiklet süreceğiniz bir günü güvenle geçirmenizi sağlar.

Bisiklet kaskının önemi

Nerede olursanız olun veya sürüş ne kadar kısa olursa olsun, ailenizdeki herkes için bisiklet kaskı kullanımı gereklidir. Bu pek çok ülkede yasal olarak da kullanılması gereken bir ekipmandır. Kask kullanımı çok ama ok önemlidir. Pek çok bisiklet kazasında kafa travması yaşanır. Bu nedenle olası bir çarpışmada kask giymeyen kişi ciddi beyin hasarı yaşayabilir. Beyin hasarı ve baş yaralanmalarından korumak için her defasında bisiklete binerken kaskını doğru bir şekilde taktığından emin olun.

Kask alırken akılda tutulması gerekenler

Sürücülerin görebileceği parlak renklerdeki kaskları seçin.

Hava geçirgen bir kask tercih edin.

Kaskın standartlara uyduğundan emin olun.

Kaskın doğru oturduğundan ve ayarlanabildiğinden emin olun.

Çocuklar kask taktığında, kayışların takıldığından emin olun.

Çocuğunuz kask takarken sert bir yüzeye çarparsa yeni kask almayı düşünün. Kasklar, sert darbeler aldıklarında şoku emme özelliklerini kaybedebilirler.

Bisiklet sürerken nasıl giyinmeli?

Çocukların bisiklet sürerken giydiği kıyafetler de güvenlikleri açısından önemlidir.

Floresan veya parlak renkli giysiler çocukların yolda görünmesine yardımcı olur. Özellikle gece saatlerinde koyu renkli giysilerden kaçınılmalıdır.

Hafif giysiler, hareket halindeki çocukları aşırı ısınma ve terlemeden korur.

Pantolon giyildiğinde paçaların çok geniş ve uzun olmaması önemlidir. Aksi hâlde pantolon zincirlere veya pedala takılabilir.

Çocuğunuz bisiklet sürerken sırt çantası takıyorsa, kayışların bağlanmış olduğundan ve tekerleklerin konuşmasında dolaşmadığından emin olun. Sırt çantasını mümkün olduğunca hafif tutun.

Bisikletin pedallarından kaymayacak spor ayakkabılar tercih edilmelidir. Topuklu ayakkabılar, terlikler, sandaletler problem yaratabilir.

Bisiklete binerken uyulması gereken kurallar nelerdir?

Bisiklete binerken uyulması gereken kurallara mümkün olduğunca uymak sizin ve çocuklarınızın güvenliği açısından önemlidir. Çocuklara güvenli bisiklet sürmeyi öğretmek için onlara iyi bir sürücü gibi davranarak örnek olun.

  1. Tüm durma işaretlerinde durun ve arabaların yaptığı gibi trafik ışıklarına uyun.
  2. Kavşaklarda dikkatli olun. Gerekirse bisikletten inerek karşıya geçin ve tekrar bisiklete binerek yola devam edin.
  3. Bisikletten inerek karşıya geçilmesi gerekiyorsa bisiklet iki bacak arasındayken yürünmemeli araç sağ veya sola alınarak normal şekilde yürünmelidir.
  4. Her zaman arabalarla aynı yönde sürün. Çocuklar bisiklet şeridini veya bisiklet yollarını kullanmalıdır. 10 yaşından küçük çocuklar kaldırımda bisiklete binebilir. Onlar caddeleri ve bisiklet yollarını kullanamayabilirler.
  5. Gece karanlığında sürmeyin. Sürmeniz gerekiyorsa bisiklette ve giydiğiniz kıyafette fosforlu şeritler olmasına dikkat edin.
  6. Bir araba yolu, bir sokak veya bir kaldırım taşından ayrılırken her zaman her iki yöndeki trafiği durun ve kontrol edin.
  7. Caddenin orta şeritlerinde bisiklet kullanmayın.
  8. Park edilmiş araçlara çok yakın mesafede bisiklet sürmeyin. Aniden açılan bir kapı tehlike yaratacaktır.
  9. Yaya geçidini kullanarak ve trafik sinyallerini takip ederek kavşaklardan geçin.
  10. Bisiklete tek başınıza binin. Denge kaybına sebep olabilecek kişi ve eşyalar taşımayın.
  11. Bisiklet sürerken asla kulaklıkla müzik dinlemeyin, telefon kullanmayın. Çevreyi duymanız çok önemlidir.
  12. Bisiklet sürerken asla ayağa kalkmayın. Tek teker üzerine kalkmayın.
  13. Yön değiştirirken, dönüş yaparken arkaya bakmak denge kaybına neden olur.
  14. Bisikletli birini sollamak gerektiğinde yanından geçerken, “solundayım” diye seslenin.
  15. Her şeyden önemlisi unutmayın! Kask kullanmak hayatınızı kurtarabilir.
  16. Döneceğinizi sinyalle ve el işareti ile belirtin. Sağa dönerken sağ kolunuzu, sola dönerken sol kolunuzu yana açarak yönünüzü belirtin.