Ana Sayfa06 -12 ay yemekBezelyeli püre 6 ay ve sonrası bebekler için

Bezelyeli püre 6 ay ve sonrası bebekler için

-

Bezelyeli püre malzemeleri

  • 2 tatlı kaşığı pirinç (yıkanmış)
  • Yarım çay bardağı bezelye (yıkanmış)
  • Yarım orta boy havuç (yıkanmış, soyulmuş, dilimlenmiş)
  • 1- 1,5 su bardağı kadar su

½ çay bardağı anne sütü – İsteğe bağlı

Hazırlanışı

Pirinç yıkanır, bezelye, havuç su ile orta ateşte pişirilir. Sebzeler iyice piştiğinde ocaktan alınarak ezilir. Püreyi bu şekliyle ya da isterseniz yarım çay bardağı kadar anne sütü veya formül mama ilave edilerek ılık olarak yedirebilirsiniz.

Bebeğinizin sevdiği kıvamı verebilmek için anne sütünü biraz arttırabilir veya azaltabilirsiniz.

Not: Anne sütü veya formül mama karıştırarak hazırladığınız muhallebiyi tek öğünde yediriniz, ertesi gün servis etmeyin ve ısıtmayın.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Pirinç alerji riski düşüktür ve glüten içermez bu sebeple bebeklerin ilk yemeklerinde genellikle pirinç kullanılır. Havuç ve bezelye de birbirine lezzet olarak yakışan iki güzel besindir. Eğer bezelyeli püre yedikten sonra çocuğunuzda gaz problemi oluşur ise bezelyeyi birkaç hafta sonra tekrar deneyebilirsiniz.

Bezelye bahar ve yaz aylarının sevilen besinidir. Yaşam döngüsü kısa ve gözlemlenebilir olduğundan Gregor Mendel’in genetik araştırmalarında kullandığı bu tarihî öneme sahip bitki nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranının yüksek olması nedeniyle oldukça besleyici bir gıdadır. Bezelye C vitamini yönünden de diğer benzer gıdalardan üstündür.

Yaz aylarında bebeklere yemek hazırlarken el ve gıda temizliği bebekleri istenmeyen hastalıklardan korunak açısından önemlidir. Özellikle yaz ishalleri genellikle kolibasili dediğimiz sıcak nedeniyle çoğalan organizmalar tarafından meydana gelmektedir. bebeklerde ishal çok tehlikeli olabilir. Böyle bir durumda derhal su kaybı giderilmeli ve özellikle ishal ile seyreden kusma ve ateş var ise hemen sağlık merkezine başvurulmalıdır. Bu gibi durumlarda bebeği daha sık emzirerek susuz kalması engellenmelidir. En iyisi ise elleri çok sık ve iyi yıkamak, içilen yenilen gıdalara dikkat etmek ve durumu oluşmadan önlemektir. Bebeklerde gün içinde 5-6 bez ishal nedeniyle değişiyor ise hekime başvurmak gerekir. Bu durum bebeğin ayına kilosuna normal yahut prematüre oluşuna göre de değişebilir bu nedenle 3 adeti geçen bez sayısında her halükarda çocuğun hekimini aramak yahut bir sağlık merkezine başvurmak en iyisidir.