Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıBesin alerjisi olanlar nelere dikkat etmeli?

Besin alerjisi olanlar nelere dikkat etmeli?

-

Besin alerjisi, vücut savunma sisteminin besinlere karşı oluşturduğu aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır. Bu duyarlılık besinlerin içindeki proteinlere karşı oluşur. Besin alerji olanlar ev, iş yeri, okul gibi ortamlarda ve alışveriş sırasında bazı konulara dikkat etmelidir.

Otoimmün bir sorun olan besin protein alerjilerine günümüzde sık rastlanmaktadır. Besin intoleransı ise herhangi bir alerjinin ve savunma sistemimizin aşırı reaksiyonunun olmadığı durumda besinlere karşı oluşan anormal reaksiyonlardır. Alerji değil daha ziyade bazı besinlere karşı tahammülsüzlük görülür.

Besin alerjisi olanların dikkat etmesi gerekenler

  1. Paketli gıdalar, yağ, baharat ve garnitürlerin içerdiği maddeleri kontrol edin. Hazır gıdaların içeriklerini dikkatli okuyun.
  2. Tüm yemekleri, mutfak aletlerini, yüzeyleri ve çatal bıçağı, kullanımdan önce ve sonra iyice yıkayın.
  3. Glüten gibi alerjenler ihtiva edebilecek herhangi bir kozmetik ürün kullanmadığınızdan emin olun. Bu maddelerin kozmetik ürünlerde, krem vb. olabildiğini unutmayın.
  4. Çocuklarınıza öğle yemeklerini okulda yemeklerini başkaları ile değiştirmemelerini öğretin. Sebebini onun anlayabileceği şekilde açıklayın.
  5. Kazara maruz kalma durumunda bir alerji eylem planı geliştirin ve ilgili kişilerin bunu bildiğinden emin olun (örn:aile üyeleri, öğretmenler, arkadaşlar).Çocuklara da bu konuda tembihte bulunun.
  6. Gıdaların etiketlerini iyi okuyun, alerjenleriniz hiç beklemediğiniz yiyecek ve içeceklerde de olabilir.
  7. Dışarıda yemek yenecek ise, önceden planlayın, online menüleri kontrol edin veya alerjiniz için güvenli olup olmadıklarını sormak için restoranları arayın. Çünkü süt, yumurta, un gibi gıdalar bazen marinasyon işlemi için et ürünlerinde de kullanılmaktadır.
  8. Antibakteriyel el jelleri alerjenleri tamamen uzaklaştırmayabilir, bu nedenle bol su ve sabunla ellerinizi sık sık yıkayın veya yemek yerken ellerin temiz olmasını sağlamak için el bezlerini çantanıza veya çocuğunuzun okul çantasına koyun.
  9. Alerjen gıdaları evinizde bulundurmanız gerekiyorsa, gıdaları ‘Güvenli’ veya ‘Güvenli Değildir’ olarak etiketleyin veya renkli çıkartmalar kullanın.
  10. Önce alerjen içermeyen gıdaları hazırlayarak çapraz bulaşmayı önleyin.
  11. Çapraz bulaşmayı önlemek için ayrı servis kapları kullanın.
  12. Süngerler ve havlular bir alerjen kaynağı olabilir, tek kullanımlık kağıt havlu veya mendil kullanın.
  13. Evde, alerjenlerin yayılmasını önlemek için sabit bir alanı ‘yemek alanı’ olarak belirleyin.
  14. Çocukları, başkalarından yiyecek almamaları konusunda  “hayır, teşekkür ederim” demeye teşvik edin ve onları alerjileri konusunda bilinçlendirin.
  15. Aileler durumu kabul eder ve sorun olarak görmekten uzaklaşır ise çocuklar durumdan daha az zarar görür unutmayın.
  16. Doktorunuzu dinleyin. Sosyal medyadan kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmeyin. Yahut bu bilgileri hekiminize danışarak onunla görüşün.

Besin alerjilerinin en sık rastlananı süt alerjisidir. Süt pek çok gıdada yer alabileceğinden dikkatli olmak gerekebilir.