Ana SayfaBebek BakımıBebeklerin içebileceği bitki çayları hangileridir?

Bebeklerin içebileceği bitki çayları hangileridir?

-

Bebeklerin içebileceği bitki çayları aslında çok kısıtlı olmasına rağmen eksik bilgi ve doğal olduğu düşüncesiyle sıkça kullanılıyor. Ebeveynler bebekleri hastalandığında, uyumadığında, gaz problemi yaşadığında bitki çayı vermeyi tercih ediyor. Bitkisel olduğu için doğal ve zararsız olduğu düşünülen bu çayların çocuklara bilinçsizce verildiğinde başka rahatsızlıklara neden olabiliyor. 

Doğal ve bitkisel olan her şeyin zararsız zannedilmesi ebeveynleri yanlış yönlendirebiliyor. Oysa ilaç yapımında da kullanılan birçok bitki ciddi yan etkiler gösterebiliyor. Ayrıca herhangi bir ilaç kullanırken çocuğa bitki çayı da verilmesi, bitkilerin içinde bulunan etken maddelerin ilacın etkisini azaltmasına veya arttırmasına yol açabiliyor.

Bebeklerde hangi bitki çayları kullanılabilir, hangi hastalığa iyi gelir? 

Bitki çayları genellikle soğuk algınlığı, grip belirtilerini ve sindirim sistemi problemlerini azaltmak için kullanılır.Bebeklerin içebileceği bitki çayları şöyledir;

Ihlamur

Soğuk algınlığı ve gribe karşı en sık kullanılan bitkidir. Soğuk algınlığında toksin atıcı, balgam söktürücü ve öksürüğü sakinleştirici etkisi vardır. İçindeki maddeler yardımıyla boğazdaki tahrişi engeller ve hastayı rahatlatır. 2 gram kurutulmuş çiçek 10 dakika kadar sıcak suda demlenerek kullanılır. Bunun yanı sıra kabızlığın önlenmesinde de etkilidir. Çocuklara 6. aydan sonra doktor önerisiyle günde 1 veya 2 defa, yarım Türk kahvesi fincanı kadar (yaklaşık 2 tatlı kaşığı verilebilir.

Rezene

Sindirimi kolaylaştırıcı, gaz giderici ve süt artırıcı etkileri nedeniyle anneler tarafından sık kullanılır. 6. aydan önce ve özellikle yenidoğan döneminde bebeğe vermek yerine annenin içmesi önerilir. 1,5 gram kadar parçalanmış tohum 10 dakika demlenerek içilebilir. Hamilelik döneminde kullanılması önerilmez.

Papatya 

Mide kramplarına ve uykusuzluğa iyi gelen bir bitkidir. Rahatlatıcı etkisi vardır. Çocuklara 6. aydan sonra doktor önerisiyle günde 1-2 kere yarım Türk kahvesi fincanı kadar verilebilir. Ancak bazı papatya türleri zehirli olabildiğinden güvenilir bir ürün kullanılmalıdır.  

Bebeklerde kullanılmaması gereken bitki çayları

Adaçayı

Çok güçlü esansiyel yağlar içeren Adaçayı, östrojen yani kadınlık hormonu içermesi ve içeriğindeki diğer etken maddeler sebebiyle 2 yaş altındaki çocuklara ve hamilelere önerilmez.

Ekinezya

Soğuk algınlığı ve grip için faydalı olduğu bilinen bu bitki bebekler için önerilmez ancak hekim kontrolü ile dozu ayarlanmış, eczanelerde satılan ürünleri daha büyük çocuklarda kullanılabilir.

Bebeklerde bitki çayı kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

  • Bebek veya çocuğu takip eden hekime danışılmadan bitkisel çaylar, karışımlar kullanılmamalıdır.
  • En zararsız sanılan bitkinin bile yan etkileri vardır ve bebeklere daha özenli kullanılması gerekir.
  • Açıkta satılan bitkiler veya bitki karışımları çok güvenilir bilindik bir üretici olmadığı sürece tercih edilmemelidir. Bunların yerine eczanelerde satılan dozu ayarlı çaylar tercih edilebilir.
  • 6 aydan küçük bebeklere anne sütü haricinde hiçbir şey verilmemelidir.
  • 6 aydan küçük bebekler gaz sancısı, kolik gibi durumlar yaşadığında anne beslenmesine dikkat etmeli, iyi gelen anason, rezene gibi çayları anne içerek emzirme yoluyla bebeğe aktarmalıdır. Miktar abartılmamalı ve sürekli içilmemelidir.
  • Bebekler çocuklar için hazırlanan bitki çayları kaynatılmamalı, sıcak suda ılınması beklenerek demlenmelidir.
  • Bebek ve çocuklar bitki çayı verirken aslında onlar için bir nevi ilaç verildiği unutulmamalıdır.
  • Bitki çayları fazla miktarda ve uzun süre kullanılmamalıdır.