Sıcakların arttığı yaz aylarında bebeklerde pişik sık görülen bir durumdur. Bezli bölgede kızarıklık, döküntü ile kendini gösterir ve bebeği rahatsız eder. Bezle gezen, çişini, kakasını altına yapmak zorunda olan bebeğin bu durumu yaşaması ne kadar iyi bakılır ise bakılsın kaçınılmazdır. Bebeklerde pişik nasıl önlenir, nasıl tedavi edilir birlikte inceleyelim.
Bebeklerde pişik neden olur?
- Bebeklerde pişik genellikle şu sebeplerden oluşur;
- Islak bez ile uzun süre kalması
- Ek gıdalara yeni başlamış olması
- İshal olması
- Emziren annenin antibiyotik kullanıyor olması
- Mantar enfeksiyonu veya bakteriyel enfeksiyon
- Alerji
Pişik nasıl geçer ?
- Bebeğinizin altının temiz, kuru olmasını sağlayın.
- Kızarıklık varsa pişik kremi uygulayın. Eğer pişik kreminizin etki etmediğini düşünüyorsanız farklı markalarda pişik kremleri deneyebilirsiniz. Markalar arasında çinko vb içerik oranlarında farklılıklar vardır. Bir başka marka denemek faydalı olabilir.
- Süper emici çocuk bezleri kullanın.
- Islak mendil ile altını temizliyorsanız kokusuz ve alkolsüz olduklarından emin olun. Kızarıklık yoğun ve geçmiyor ise mendil kullanmak yerine su veya nemli bir bez kullanmayı deneyin. Hava şartları uygun ise mümkün oldukça ılık su ile yıkayarak temizleyin ve iyice kurulayın. Bebek çişini kakasını yeni yaptıysa kısa sürede tekrar yapmayacağından altını temizledikten sonra 5-10 dakika havalandırmak için altını açık bırakabilirsiniz.
- Yeni bebek bezini koymadan önce, bebeğinizin tamamen temiz ve kuru olduğundan emin olun.
- Hekiminiz tedavi için yazmadığı sürece kortizon içeren kremler kullanmayın.
Bebeğiniz ishal olduğunda pişik artabilir
İshal durumunda bebeğin altını sık sık kontrol edin. Az dahi olsa dışkının bezde kalmamasını sağlayın. Altını değiştirin, temizleyin ve pişik kremi sürüp yeni bez takın. İshal olduğu zamanlarda bebeğinizin altını ılık suyla yıkamanız mendil ile temizlemekten daha faydalıdır.
Bir iki günde düzenli temizleme ve pişik kremi kullanımı ile pişiğin geçmesi beklenir. İshal gibi durumlarda bu süre bir haftaya kadar uzayabilir. Bebeğiniz ek gıda yiyor ise pişik bu yediği gıdalardan bir veya birkaçının etkisiyle de oluşmuş olabilir. Yeni doğan bebeklerde ağızda pamukçuk, bezli bölgede pişik sık karşılaşılabilen bir durumdur. Sebebi mantar olabilir. Tüm bu sebepler nedeniyle eğer bebeğinizin altı temiz ve kuru olmasına karşın hala pişik yani kızarıklık ve döküntüde bir düzelme yok ise hekiminize danışmanız gerekir.