Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıBebekler ne zaman nesneleri tutmayı öğrenir?

Bebekler ne zaman nesneleri tutmayı öğrenir?

-

Ellerimiz günlük hayatımızda en çok kullandığımız uzvumuzdur. Onlarla tutar, onlarla dokunur, onlarla yazar hemen hemen her işimizi onlarla yaparız.  Yenidoğan bebekler ise ilk aylarında minik parmaklarıyla daha fazla kontrol ve güç kazandığından el becerisini de geliştirir. Bu yeni beceriler oyun zamanını onlar için daha da eğlenceli hâle getirir. Bebekler nesneleri doğdukları andan itibaren tutabilir. Ancak bu henüz reflekstir ve bilinçli bir tutma, uzanma hareketi değildir. Bu zamanla oluşur.

Bebekler ne zaman tutmayı öğrenir?

1 – 2 ay

Yenidoğan bebeğin elleri genellikle yumruk durumundadır.  Yaklaşık 2-3 aydan sonra ellerini kendi başına açmaya ve hareketlerini yavaşça kontrol altına almaya başlayacaktır. Bu aylarda bebeğiniz ellerini keşfederken, bir yandan da görme yeteneği gelişir. Görmenin de gelişmesi ile birlikte bebek el hareketlerine ilerleyen süreçte görerek de hâkim olacaktır. İlk aylarda bebeğiniz eline koyulan herhangi bir nesneyi refleks olarak sıkıca tutabilir.

3 – 4 Ay

Bebek önüne yerleştirilen nesnelere uzanma ve yakınındaki cisimleri kavrama yeteneği geliştirmiştir.  Bunu yaparken ilgili kas grupları da gelişir. Oyuncaklara uzanmayı ve onları kendisine doğru yönlendirmeyi dener.

5 – 6 Ay

Bebek büyüdükçe, parmakları da kuvvetlenir. Daha iyi görüyor ve çevresini daha iyi anlıyor olması ona hareket özgürlüğü getirmiştir.  Parlak renkli yumuşak cisimler bu yaş için mükemmeldir. Bebeğin çeşitli malzemelere dokunmasını ve onları hissederek tanımasını sağlayabilirsiniz. Yaklaşık 6 aylık olduğunda oturabilen bebeğiniz artık uzanabildiği cisimleri elleri ile kolayca kavrayarak özellikle de ağzına götürmekte ustalaşmıştır.

7 – 8 Ay

Bebeğiniz bir elinden diğerine tuttuğu cismi aktarabilir.  Elinde tuttuğu cismi rahatlıkla istediği yöne çevirebilir ve oyuncakları birbirine vurarak sesler çıkartmayı eğlenceli bulabilir. Blokları alarak bir araya getirebilir. Ama henüz sıralı bir şekilde yerleştiremez. Gürültü çıkaran oyuncakları karıştırmayı, bir şeyleri atmayı eğlenceli bulabilir. Artık bebeğinize 3-4 farklı şekil olan ve o şekillerde üzerinde delikleri olan oyuncaklar alabilir ve bebeğinizin onları eşleştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Birkaç denemeden sonra kendisi yapmaya başlayacaktır. Her seferinde tutturamayabilir. Bu zaman içinde gelişecektir. Örneğin üzerinde bir kalp, yıldız, kare, üçgen olan kutuya kalp şeklindeki cismi aynı şekli taşıyan delikten yerleştirmeyi deneyebilir. Başaramaz ise endişelenmeyin henüz çok erken. Her bebek için süreç farklı olabilir.

Bebeğinizin hareketlerinde dikkat etmeniz gerekenler

Artık 7 aylık olan bebeğinizin hareketlerinde sizi rahatsız eden bir şeyler varsa bunu hekiminize anlatmanızda fayda vardır.

  • Eğer bebeğiniz çevresiyle ilgilenmiyor
  • Ona seslendiğinizde tepki vermiyor
  • Sürekli aynı hareketleri yapıyor
  • Kanat çırpmak gibi hareketleri tekrar ediyor
  • Kendince sesler çıkartmıyor
  • Kasılmış gibi duruyor ve ifadesiz bakıyor
  • Kafa kontrolü gelişmiyor ise bu durumları hekimi ile görüştüğünüzde anlatın. Fakat öncelikle bebeğinizle güzel zaman geçirmeyi, onunla bol bol oyun oynamayı, dokunmayı, sarılmayı, konuşmayı ihmal etmeyin. Tutma hareketini bir yerleri tutarak dönme hareketi takip eder. Bebeğinizin ne zaman döneceğini merak ediyorsanız “Bebeğiniz ne zaman dönmeye başlar?” başlıklı yazıyı okumanızı öneririz.