Ana Sayfa06 -12 ay yemekBebekler için evde yoğurt nasıl yapılır?

Bebekler için evde yoğurt nasıl yapılır?

-

Bebekler için evde yoğurt yaparken tutmadı, sulu oldu, tadı ekşi oluyor ve bebeğim yemiyor gibi şikâyetleriniz varsa işte size bazı püf noktaları eşliğinde yoğurt yapımı.  Tatlı ve sulu olmayan yoğurt yapmak için kullanılan tencere, kavanoz, kaşık gibi malzemenin de yeni yakınmış olması ve dışarıdaki bakteriler ile fazla temas etmemiş olması önemlidir.

Bebekler için evde yoğurt yapımı

Malzemeler

  • 1 litre süt ( Organik UHT, Günlük süt vb. kullanılabilir)
  • 2 – 3 kaşık doğal veya organik yoğurt

Hazırlanışı

  • Maya olarak kullanılacak yoğurt yaklaşık 20-30 dakika önceden buzdolabından çıkartılır.
  • 1 litre süt tencereye konularak kaynayana kadar ısıtılır. Kaynayınca ocaktan alınarak ılımaya bırakılır.
  • Elinizi yakmayacak ama halen sıcak bir ısıya indiğinde maya yoğurttan 3 kaşık bir kasede karıştırılarak pürüzsüz kıvama getirildikten sonra süte ilave edilir. Mayanın yayılması iççin birkaç defa karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak sıcak kalması için üzeri kalın bir örtü ile sarılır. Evin sıcak bir köşesinde bir gece, 6-8 saat kadar bekletilir.
  • Ardından tencere açılarak yoğurt oluşumu kontrol edilir. Eğer yoğurt görünümü oluşmuşsa (hazır yoğurda göre biraz sulu görünebilir) tencere buzdolabına yerleştirilir.
  • Soğuduğunda kıvamı biraz daha sert olacaktır.

Peki yoğurt yapımının püf noktaları neler, neden uygulamaları bu şekilde yapıyoruz?

Sütü mümkün ise yeni yıkanmış (bulaşık makinasından yeni çıkmış) bir tencereye koyun. Hatta yoğurt yapılacak tencerenin içerisine yarısına kadar su koyarak kaynatabilirsiniz. Su kaynayınca dökülür. Böylece tencereden tüm kötü bakteriler uzaklaştırmış olursunuz.

Ardından içine mayalanacak 1 litre süt koyularak, orta ateşte kaynayana kadar pişirin.

Sonra tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yaklaşık 15 dakika istenilen sıcaklığa gelene kadar bekletin. Sütün ısısının  40-45 C ‘e kadar düşmesi önemlidir. Bu ısı parmağınızla kontrol ettiğinizde elinizi yakmayacak ama sıcak hissettiğiniz bir ısıdır. Yoğurdu mayalayacak  iyi bakterilerin sevdiği ve çoğalarak fermantasyon dediğimiz mayalanma işlemini yaptıkları en uygun sıcaklık budur. Sütün karıştırılmadan kendiliğinden ılıması beklenmelidir.

Maya olarak kullanılacak yoğurdun yarım saat önce buzdolabından çıkarılarak oda ısısına gelmesi sağlanmış olmalıdır. Maya olarak doğal veya organik yoğurt kullanmanız daha uygundur. Temiz bir kaşıkla mayalayacak olan yoğurt hafif karıştırılıp pürüzsüz hale getirilir ve süte 2 – 3 yemek kaşığı ölçüsünde eklenir ve birkaç defa kaşık ile karıştırılır.

Yoğurt, mayalanacak süte ekledikten sonra fazla karıştırmadan ve sallamadan 40-45 C sıcaklıkta en az 6 -7 saat bekletilir. Bu ısı ortamını sağlamak esastır. Ortam için yoğurdu yaptığınız tencereyi iyice kalın bir kumaşa sarıp kaloriferin yanına koyabileceğiniz gibi, 40 derece ısıtılmış fırına da koyabilirsiniz. Yoğurdu mayalayan faydalı bakterilerin ölmemesi için daha sıcak veya daha soğuk ortam önerilmez. Mayalanma işlemi boyunca kabın ağzının kapalı olması havadan farklı bakterilerin bulaşarak mayalanma işlemini bozmalarını önlemektedir. 6-7 saatten daha az beklenirse yoğurt sulu kıvamda olabilir.

Bu süre bitip de yoğurt mayalandığında artık yoğurt buzdolabına koyulur. Buzdolabında soğuk ortamda artık mayalanma olmaz ve yoğurt biraz daha kıvam alır. Ancak evde yapılan yoğurdun hazır yoğurtlar kadar sert kıvamda olmasını beklememek gerekir. Elde edilen yoğurt, buzdolabında 2 C de 1 hafta saklanabilse de, bebekler için 2 günde bir yenisinin yapılması uygundur.

Yoğurt yapmak için, yoğurt makinası kullanıyorsanız mayalanma süresi makinanın üretici firmasına göre markadan markaya değişiklik gösterebilir. Makinanın aletlerinin temiz olması ve kavanozlarına koyulan sütün ısısına dikkat etmek yeterlidir.

Yoğurt kullanarak  yoğurt çorbası, şıkıldaklı çorba, yulaflı yoğurt yapabilirsiniz.