Bebekler için enginar yemeği 8 ay ve sonrası çocuklar için

Enginar, faydalı saymakla bitmeyen bir gıda. Bebekleri de bu faydalı besinden mahrum etmemek gerek. Bu sebeple hazır enginar mevsimi gelmiş, körpe enginarlar tezgâhları doldurmaya başlamışken mevsimini kaçırmayalım dedik ve  bebekler için enginar yemeği tarifi hazırladık. Körpe enginarlar bir süre sonra daha büyük, kılçıklı ve sert bir hâl alır. Dolayısıyla bebeklere enginarlı yemek hazırlamak zorlaşır. Siz iyisi mi körpeleri çıkmışken durumu değerlendirin. Eğer yemeği protein açısından zenginleştirmek isterseniz için bir kibrit kutusu kadar haşlanmış tavuk eti de ilave edebilirsiniz.

Bebekler için enginar yemeği 8 ay ve sonrası çocuklar için

Bebekler için enginar yemeği 8 ay ve sonrası

Malzemeler

1 kibrit kutusu kadar haşlanmış, küçük küçük kesilmiş tavuk göğüs eti
1 körpe enginar (soyulmuş, küp küp doğranmış)
1 küçük havuç veya orta boyun yarısı (küp küp doğranmış)
1/2  küçük patates ( soyulmuş ve küp küp doğranmış)
1 tatlı kaşığı kadar dere otu
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Tavuk etini önceden haşlayabileceğiniz gibi sebzeler ile birlikte de pişirebilirsiniz. Sebzeler ile pişirecekseniz çok ince kesmeniz yerinde olur çünkü sebzeler etten daha çabuk pişer. Enginar, havuç, patates, tavuk eti, dere otu su ile birlikte küçük bir tencereye koyulur. Tüm malzeme pişip, yumuşadığında ocaktan alınır ve üzerine zeytinyağı gezdirilir. Ilıdığında çatal ile ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Tavuk etlerini bebeğinizin yiyebileceği kadar yumuşak değil ise yemeği kısa bir süre rondodan geçirebilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan’ın notu:

Kabızlık şikâyeti olan çocuklarınız için lif kaynağı olması açısından güzel bir tarif. Havuç ve enginar oldukça faydalı iki besin. Semt pazarlarında “enginar giren eve doktor girmez” sloganıyla satılan enginar için bu slogan, direk olarak bilimsel gerçekleri yansıtmaktadır. Enginar, yemek olarak tüketilmek üzere ekildiği bilinen en eski bitkilerdendir. İçerdiği cynarin (sinarin) adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen bir besin olarak uzun zamanlardan beri batıda bolca kullanılmaktadır. Ülkemizde de özellikle karaciğer hastalarına yaygın olarak bu amaçla kullanılmakta ve kabul görmektedir. Diğer sebzelerden farklı olarak, yüksek oranda protein ve karbonhidrat içerir. A, D, B6 ve C vitaminleri ve mineral açısından da son derece zengindir. Düşük yağ içeriği nedeni ile de obezite düşmanı bir sebzedir. Ayrıca tavuk eti de (mümkün ise organik tavuk) yemeği hayvansal protein açıcından destekler.

Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.