Ana SayfaBebek BakımıBebek masajı yaparak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz

Bebek masajı yaparak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz

-

Bebeğinizi rahatlatmanın ve onunla bağ kurmanın yollarını mı arıyorsunuz? Bebek masajı, bebeğinizle bağ kurmanın ve onunla vakit geçirmenin harika bir yoludur. Masaj, bebeğinizin diş çıkarma sıkıntılarını da hafifletebilir. Bebek masajının faydaları ve nasıl yapılacağı hakkında bazı ipuçları ise şöyle;

Bebek masajının faydaları nelerdir?

Bebeğin vücudunu ellerinizle nazik ve ritmik hareketlerle okşayarak ona masaj yapabilirsiniz. Masaj sırasında yağlar, kremler veya nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Eğer hava soğuksa bebeğiniz giyinikken de masaj yapabilirsiniz. Bebeğinizin göğsüne, karnına, sırtına, kollarına, bacaklarına ve başına hafif dokunuşlarla masaj yapabilirsiniz. Bebekler ebeveynlerinin onlara dokunmasını severler ve bu küçük çocuğunuzla iletişim kurmanın yollarından biridir. 

Araştırmalar, bebek masajının çeşitli sağlık yararları olabileceğini ortaya koymaktadır.
Bebeğinize masaj yapmanın bazı faydaları şunlardır:

  • Siz ve bebeğiniz arasındaki etkileşimi arttırır. Güvenli bağlanmaya katkı sağlar.
  • Bebeğinizin rahatlamasına ve uyumasına yardımcı olur.
  • Stresi kontrol eder, bebeğinizin ve sizin hormonlarınızı olumlu etkiler.
  • Bebeğinizi rahatlatır ve ağlamasını azaltır.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı araştırmalar bebek masajının prematüre bebekler için büyümeyi destekleyebileceğini öne sürüyor.

Bebeğime ne zaman masaj yapmalıyım?

Bebeğinizi besledikten hemen sonra masaj yapmak kusmasına neden olabilir. Bu nedenle karnı doyduktan sonra en az 45 dakika bekleyin. Ayrıca bebeğinizin ruh haline çok dikkat edin. Masaj yaparken mutlu olmadığını hissederseniz zorlamayın. Bebeğinize ne zaman ve ne sıklıkla masaj yapacağınız size kalmış. Yeni doğan bebeğinize günlük masaj yapabilirsiniz. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz varsa o da gece yatmadan önce bir masajın keyfini çıkartabilir.

Bebeğinize masaj yapmak için en iyi zaman, bebeğinizin aç, uykulu veya yorgun olmadığı zamandır. Masaj için günün herhangi bir saatini seçebilirsiniz. Ayrıca bebek masajı, bebeğinizi banyo yapma, besleme ve uyku rutinine sokmanın etkili bir yoludur.

Bebeğime nasıl masaj yapabilirim?

Masajı genellikle gün benzer sırayla yaparak bir rutin takip etmeniz önerilir. Bunun nedeni, bebeklerin öngörülebilirliği sevmesidir. Bir rutin geliştirmek, bebeğinizin bundan sonra ne olacağını bilmesine yardımcı olacaktır. Yatmadan önce masaj yapmak, bebeğinizin gece boyunca daha iyi ve daha uzun süre uyumasına yardımcı olabilir. Başlangıçta, yeni doğan bebeğiniz için bir rutin belirlemekte zorlanabilirsiniz, ancak bebeğiniz büyüdükçe onun için belirli bir rutin oluşturabileceksiniz.

Bebek masajı biraz hazırlık ve bazı temel teknikleri içerir.

İşte onlardan bazıları:

  • Sakin bir atmosfer yaratın
  • Mümkünse masajı soğuk olmayan ve sessiz bir yerde yapın.
  • Banyo sonrası uyku öncesi bunun için iyi bir zamandır.
  • Takılarınızı çıkarın.
  • Yere veya bir yatağa rahatça oturun.
  • Bebeğinizle göz temasını sürdürebilmek için onu önce sırt üstü yatırın.
  • Masaj için bebeğinize kullandığınız yağı alın
  • Hatta ninni ya da şarkı söylemeniz de onu rahatlatacaktır.

Dokunuşunuzu kontrol edin

Bebeğinize masaj yapmaya ilk başladığınızda, nazik bir dokunuş kullanın. Bebeğinizin tenini tahriş edebilecek ya da gıdıklayabilecek hareketlerden kaçının.

Kaç dakika masaj yapmalıyım?

Bebeğinizin karnına, başına, boynuna, omuzlarına, sırtına, beline, uyluklarına, ayaklarına ve ellerine masaj yapabilirsiniz. Her bir bölgeye 1 dakika masaj yapmak yeterli olacaktır. Eğer ona dokunurken zarar vermekten endişeleniyorsanız, onu sever gibi okşayarak da masaj yapabilirsiniz. Bebeğinizin karın bölgesine elinizi daire şeklinde döndürerek yaptığınız masaj, bağırsak hareketlerini ve gaz çıkarmasını destekleyebilir. Aynı şekilde bacaklarının hafifçe ileri geri yürür gibi hareket ettirebilirsiniz.

Rahat olun

Masaj boyunca bebeğinizle konuşun. Ona şarkı söyleyebilir veya bir hikaye anlatabilirsiniz. Gerginliğini atmasına yardımcı olurken bebeğinize adıyla hitap edin. “Rahatla” kelimesini kullanın.

Bebeğinizin nasıl tepki verdiğini izleyin

Bebeğiniz kollarını sallıyorsa ve mutlu görünüyorsa, muhtemelen masajdan zevk alıyordur ve devam edebilirsiniz. Bebeğiniz başını sizden çevirirse veya huzursuz veya mutsuz görünüyorsa masajı durdurun ve daha sonra tekrar deneyin.

Yağ kullanılmalı mı?

Bazı ebeveynler bebek masajı sırasında bebeğin cildindeki tahrişi önlemek için yağ kullanmayı tercih ederken, bazıları da kullanmıyor. Eğer yağ kullanacaksanız, kokusuz ve yenilebilir bir yağ seçin. Bu, yağın bebeğinizin ağzına kaçması ihtimaline karşı onu korur. Bebeğinizin hassas bir cildi ya da alerjisi varsa, önce bebeğinizin cildinin bir kısmına az miktarda uygulayarak cildinde alerjik bir reaksiyon yapıp yapmadığına bakın.

Bebek masajı sağlık sorunları olan bebekler için uygun mudur?

Bebeğinizin altta yatan herhangi bir sağlık sorunu varsa, bebek masajını denemeden önce bebeğinizin doktoruyla konuşun. Doktor, masajın uygun olup olmadığını size söyleyecektir. Ayrıca bebeğinizin doktoru, size bebeğinizin özel ihtiyaçlarına yönelik teknikleri öğretecektir. Ayrıca bir yenidoğan hemşiresinden de yardım alabilirsiniz.