Balık havuç pırasa püresi 9 ay ve sonrası bebekler için

Balık havuç pırasa püresi 9 ay ve sonrası bebekler için

Balık havuç pırasa püresi

Malzemeler

  • 2 kibrit kutusu taze somon eti
  • 1 küçük havuç, soyulmuş ve rendelenmiş
  • 1 ince körpe pırasanın beyaz kısmı, küçük doğranmış
  • Yarım su bardağı su

Hazırlanışı

Bir tencereye tüm malzemeyi ve suyu koyun. Orta ateşte pişirin. Tüm malzeme piştiğinde biraz soğumaya bırakın. Çatal ile pişen besinleri ezerek püre kıvamına getirin.

Buzdolabında 1 gün saklayabilirsiniz. genellikle yeşil yapraklı sebzeler hariç besinler iki gün buzdolabında saklanabilir ancak bu pürede balık olduğundan taze yedirmeniz daha iyidir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Balık havuç pırasa püresi 9 ay ve sonrası bebekler için uygun bir püre tarifi. Bebeklere balık alerji sebebiyle genellikle 9. aydan itibaren az miktarda denenerek başlanır. Eğer bu  denemeler sürecinde bebeğinizde herhangi bir farklılık görürseniz deride döküntü, kusma,  ishal, mukuslu kaka gibi balık denemeyi bir sonraki aya bırakabilirsiniz.

Pırasa ise son derece besleyici ve sağlık açısından çok faydalı bir sebzedir.
Pırasanın içerdiği flavonoidler ve kükürt kombinasyonu pırasayı çok değerli bir besin hâline getirir. Lif açısından da zengin olan pırasa kabızlık problemi yaşayan bebek ve yetişkinlerin imdadına yetişen bir sebzedir. Tüm bunlara havuç da eklendiğinde püre hem lezzetli hem de vitamin deposu hâlini alır. Küçük çocuklar için mümkün olduğunca körpe tabir edilen çok büyük olmayan pırasa kullanmanız hazmedilmesi açısından kolaylık sağlar. Sağlıklı beslenme için balık, pırasa, havuç sofralarda yer alması gereken besinlerdir. Bebekleriniz için de son derece değerlidir. Balık konusunda ise kılçıksız, iyi temizlenmiş taze balıkları tercih edin. Balık proteini alerjisi sebebiyle 9-10 aydan itibaren başlanan bu değerli besin bebeklerin zekâ, sinir sistemi, kemik, göz gelişimi açısından son derece önemlidir.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.