Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekBal kabaklı risotto 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Bal kabaklı risotto 1 yaş ve sonrası çocuklar için

-

Risotto, İtalyanların meşhur yemeğidir. Ülkemizde pirinci o kadar ıslak yemeye pek alışkın değiliz. Mutfağımızda bize özgü oldukça çok yemek tarifleri var ama siz yine de bir değişiklik yapmak isterseniz risotto güzel bir alternatif olabilir. Bal kabağı, et suyu, parmesan peyniri gibi değerli besinler içeren bu yemek oldukça besleyicidir.

Bal kabaklı risotto 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Bal kabaklı risotto

Malzemeler

  • 1 su bardağı risotto pirinci (Arborio pirinci)
  • 1 küçük kuru soğan
  • 300 gr. bal kabağı
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan
  • 2 adet ev yapımı et veya tavuk bulyon

Hazırlanışı

  • Bir tencereye zeytinyağı, pirinç, ince kıyılmış soğan koyulur ve soğan şeffaflaşana kadar kısık ateşte karıştırılır. Azar azar et bulyon eklenmiş kaynamış su ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.
  • Pirinç suyunu çektikçe su ilavesi yapılır. Yaklaşık 3. bardak su ilavesi yaptığınızda küp küp doğranmış bal kabakları ilave edilir ve bal kabakları ile pirinç yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edilir. 
  • Son olarak ocak söndürüldükten sonra parmesan ve tereyağı ilave edilir. Risottonuz hazır.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu

Pirinç suda yetişen bir tahıldır. Hemen hemen tüm pirinç çeşitleri protein, karbonhidrat, fosfor, demir, kalsiyum, B1,B2 vitaminleri içermektedir.  Pirinç alerjik olmayan bir gıda maddesidir. Gluten içermemesi nedeni ile de sık kullanılır. Bebeklerde ek gıdaya geçişte bu iki özelliği nedeniyle ilk kullanılan besinlerdendir.

Bal kabağına gelince. Bal kabağı öncelikle bol lifli bir besindir; sindirim sisteminin iyi çalışması ve kabızlık önlemek için lifli gıdalar ile beslenmek önemlidir. Bal kabağı A vitamini içerir.  Bal kabağının yağ oranı yok denecek kadar azdır ve sodyumu çok düşüktür. Ayrıca bal kabağında B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri, E vitamini, C vitamini, demir, çinko, bakır, kalsiyum, fosfor ve potasyum kaynağıdır.