Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekAra öğünBal kabaklı kek 2 yaş ve sonrası çocuklar için

Bal kabaklı kek 2 yaş ve sonrası çocuklar için

-

Bal kabaklı kek

Malzemeler

2 adet yumurta
3 çorba kaşığı kuru üzüm
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı tam buğday unu
1 paket kabartma tozu veya karbonat
1 su bardağı bal kabağı püresi (yaklaşık 2 dilim bal kabağı)
1 çay kaşığı dolusu tarçın

Üstü için:

1 çay kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı labne peynir
1 çay kaşığı toz zencefil

Hazırlanışı

Kuru üzümler sıcak suda 20-30 dakika bekletilir. Bal kabağı az su ile haşlanır ve iyice ezilir. Oda sıcaklığındaki yumurta çırpılır. Süt, zeytinyağı, püre kıvamındaki bal kabağı ilave edilir. Kabartma tozu, 1 çay kaşığı tarçın, kuru üzümler ve un eklenir. Hamur çok yumuşak olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hamur kıvam aldığında cupcake kalıplarına dökülür. Önceden ısıtılmış 180 C  fırında 20 – 25 dk pişirilir.

Üzeri için

Haşlanmış ezilmiş bal kabağından 2-3 kaşık alınarak tarçın, zencefil ve labne peynir eklenip karıştırılır. Sıkma torbası ile keklerin üzerine sıkılır. İstenirse fındık veya ceviz ile süslenir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Bal kabağı içeriğinde bulunan beta-karoten, antioksidan özellik göstererek, kalbi ve cildi koruyan etkilere sahiptir ve damarların çevresinde kolesterol toplanmasını önler. Ayrıca içeriğindeki potasyum kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyon riskini azaltır. A vitamini yönünden çok iyi bir kaynaktır. A vitamini içeriği sayesinde göz sağlığı korunur. Ayrıca A vitamini ağız ve akciğer kanserini önler. Kalori yönünden düşük bir içeriğe sahip olduğu için kilo verme sürecini destekler. Kilo vermek için diyet yapan kişilerin diyet programına eklenmesi gereken bir sebzedir. Diyete destek olan lif ve mineraller bakımından zengindir. Lifler, bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır, sindirimi hızlandırır ve böylece  metabolizmayı hızlandırır. Bal kabağının ayrıca, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulması konusunda önemli role sahiptir. Bal kabağı içerisinde bol miktarda potasyum ve çinko da bulunmaktadır. Potasyum, yüksek tansiyon hastalarında tansiyonu dengeleyici özellik sergilemektedir. Çinko kemik yoğunluğunu arttırır.