Aşure yapımı biraz zahmetli ama tadı da bir o kadar lezzetli bir tatlıdır. Aşure Günü Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam kültüründe önemli bir yeri vardır. Yüzyıllarca dayanışma ve bereketin sembolü olmuştur. Komşuluk, dostluk, kardeşlik demektir Aşure. Hz. Nuh’un gemisinde olan müminlerin gemideki gıdaları karıştırıp pişirerek karınlarını doyurduğu söylenir. İşte o zaman pişirilen bu yemeğin adı “Aşure” dir. Gelelim Aşure tarifine.

Aşure nasıl yapılır

Aşure

Malzemeler

2 su bardağı aşurelik buğday
250 gr. kırık kestane şekeri (isteğe bağlı kullanmayabilirsiniz)
3/4 bardak nohut (haşlanmış)
3/4 bardak kuru fasulye (haşlamış)
1 çay bardağı pirinç
1 çorba kaşığı bulgur ince ve kalın 1 er çorba kaşığı da olur
100 gr Çiğ badem (1 avucunu da süsleme için ayırın)
100 gr Kavrulmuş  fındık (1 avucunu da süsleme için ayırın)
10 tane kuru kayısı (doğranıp haşlanmış yahut sıcak suda bekletilmiş, suyunu kullanmayın)
10 tane kuru incir küp (doğranıp haşlanmış yahut sıcak suda bekletilmiş, suyunu kullanmayın)
2 çorba kaşığı kuru üzüm ( sıcak suda bekletilmiş)
750 gr Toz şeker (az tatlı severler için 500 gr. yeterli gelebilir)
250 ml Süt
1 Portakal kabuğu rendesi (beyaz kısımlarını rendelememeye özen gösterin, tadını acıtır.) Limon kabuğu veya gül suyu da koyabilirsiniz. 2 Çorba kaşığı gül suyu yeterli oluyor. Portakal çiçeği suyu da olabilir. Eğer var ise 1/2 çorba kaşığı yeterli oluyor.

Süsleme için

Tarçın
Kuş üzümü
Ayıklanmış Antep fıstığı 50 gr yetiyor kg fiyati 160 tl 😀
Dolmalık fıstık
Bademin ve fındığın kalanı
Ceviz içi
Ayıklanmış nar

Not: Renginin koyu olmasını istemiyorsanız incir ve kestane şekeri kullanmayabilirsiniz.

Hazırlanışı

Buğdayı bir gece önceden ıslatın. İsterseniz 20 dk haşlayıp bırakabilirsiniz. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Buğdayın  suyunu değiştirip derin bir tencereye alın ve üzerini 4 parmak geçecek (yaklaşık 2,5 litre) su ilave edin (düdüklüde yapacaksanız 30 – 40 dk pişirin). Sonra buğdayın haşlandığı tencereye pirinç, bulgur, fasulye, nohut, badem ve fındığı ekleyip kapağı açık olarak pişirmeye devam edin. Portakal kabuğu rendesi, kestane, kayısı, incir, süt, kuru üzümü ve şekeri ekleyip karıştırın. Sütün kesilmemesi için biraz tencereden alacağınız sıcak su ile ayrı bir kasede karıştırıp öyle ilave edin.  Ocaktan almanıza yakın eğer kıvamı gözünüze çok koyu görünüyor ise biraz sıcak su ilave ederek karıştırın. Tüm karışım kaynayınca ve tahıllar piştiğinde ocağı söndürün.
Sıcakken kâselere koyup, soğuduğunda üstünü süsleyin.

Konuya komşuya dağıtın, hanenize bereket getirsin…

Afiyet olsun.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Aşure sevmeyen yoktur herhalde. İçerisindeki tahıllar, baklagiller, kuru yemişler, meyveler ile tam bir protein, vitamin ve mineral deposu. Küçük çocuklar (1 -2 yaş) için hazmı zor ve ağır bir gıda. İçinde pek çok alerji yapabilecek besin var. O nedenle minimum 3- 4 yaş ve üzeri sağlıklı çocuklara tattırabilirsiniz. Bir küçük kâse, üzerindeki nar, fındık, fıstık  gibi taneli soluk borusuna kaçma riski olan yemişleri ayırarak yedirebilirsiniz.  Eğer çocuğunuzun bilinen çölyak, gıda alerjisi gibi bir sorunu varsa yedirmemeniz gerekir. Buğday ana maddesi olduğundan çölyak hastaları için uygun değildir. Kuru yemişler de alerji yapabilir. İlkokul çağında olan, sağlıklı, herhangi bir alerjisi,  sindirim sistemi bozukluğu, çölyak ve diyabet gibi bir hastalığı olmayan çocuklar için iyi bir besin kaynağıdır. Çok kalorili bir gıda olduğundan porsiyona dikkat edilmeli kase, kase yenmemeli. Kilo sorunu olan çocuklar açısında özellikle dikkatli olunmalıdır. İçeriğinde hiç önermediğimiz bol miktarda şeker içerir.  Ancak içindeki şeker harici diğer malzemeler nedeniyle bir o kadar da lifli ve besleyici faydalıdır. Şerbetli talıların yerine kesinlikle aşure iyi bir seçenektir.

 

Tarif: Şef Ayşe Nil Dinler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here