Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıAşı karşıtları gelecek nesillerin sağlığı ile oynuyor!

Aşı karşıtları gelecek nesillerin sağlığı ile oynuyor!

-

Sağlık Bakanlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, iş birliği ile 16-18 Mart 2018 tarihleri arasında “3. Ulusal Aşı Çalıştayı” Ankara’da yapıldı. Çalıştayda en çok ilgimi çeken konu benim de detayını yeni öğrendiğim aşıların uygun sıcaklıklarda sevk ve saklanması ile ilgili sistem oldu. Aşıların sevkiyatı ve saklanması aşamalarında bozulabildiklerini ve bu neden ile etkisinin azaldığını biliyordum ancak bu konuda Sağlık Bakanlığının çok sıkı önlemler almış olduğunu yeni öğrendim. Kurulan sistemde, sevkiyat aşamasından sağlık ocakları ve hastanelerde aşıların saklandıkları dolaplara kadar her nokta kontrol ediliyor. Merkezden aşıların saklandığı dolapların ısısındaki herhangi bir değişiklik izlenebiliyor. Bu da aşıların sevk ve saklanma aşamasında zarar görmesini engelliyor.

Aşı karşıtları gelecek nesillerin sağlığı ile oynuyor!

Kızamık vaka sayısı yılda 4-7 kişiye düştü

Çalıştay’da önemli bilgiler veren Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi, Enfeksiyon hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Bulaşıcı hastalıkların azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılmasında, yaygın, kabul görmüş, en etkili yöntem olan aşı sayesinde bazı hastalıklar hayatımızdan tamamen çıktı. Çiçek hastalığı 1977 yılında dünya yüzünden silinmiştir ve 1980’lerden itibaren aşısı yapılmamaktadır. Bu çok büyük bir başarıdır. Ülkemiz 1998’den itibaren çocuk felcinden arınmış ülke statüsündedir. 25 – 30 yıl önce kızamık nedeniyle her yıl binlerce çocuğumuzu kaybederken, artık bu hastalık ülkemizden silinme noktasına gelmiştir.” dedi.

Ceyhan, Türkiye’nin aşı bütçesinin 880 milyon lira harcanırken, hastalıkların tedavisi için ilaca harcanan paranın ise 22,1 milyar lira olduğunu ifade etti. Ceyhan ayrıca; ” Türkiye’nin kızamık aşısını 87’nci, menenjit aşısını da 42’nci ülke olarak takvimine ekledi” dedi ve şöyle devam etti: Rota virüsü aşısı Afganistan ve İran dahil 94 ülkede, rahim ağzı kanseri aşısı da Libya ve Suudi Arabistan gibi birçok ülkenin aşı takviminde yer alıyor. HPV aşısı 82 ülkede uygulanıyor. Türkiye’de yılda 40 milyon aşı yapılıyor ve aşılama sayesinde bazı hastalıklar hayatımızdan tamamen çıktı. Etkin aşılama sayesinde kızamık hastalığı, Türkiye’de artık yılda sadece 4 – 7 kişide görülüyor. Aşılar olmasaydı rakamların bu şekilde olması mümkün değildi. Aşının alternatifi hastalıktır” dedi.

GSK Aşıdan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Dr. Thomas Breuer ise dünyada bulaşıcı hastalıklara karşı çocukları ve yetişkinleri koruyan toplam 40’dan fazla aşı geliştirdiklerini ve 14 yeni aşı üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Aşı karşıtları gelecek nesillerin sağlığı ile oynuyor!
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan

Aşı karşıtları gelecek nesillerin sağlığı ile oynuyor!

Ayrıca çalıştay kapsamında medyada zaman zaman yer alan aşı karşıtı haberlere ve bunların toplum sağlığına olumsuz etkilerine değinildi. Konunun medya, hukuk, etik ve sağduyu çerçevesinde ele alındığı çalışma gruplarında toplum sağlığı açısından medyada yer alan haberlerin içeriğinin doğru bilgiye dayanmasının önemine değinildi. Sağlık açısından medyaya yansıyan yanlış bilgilerin doğurabileceği olası sonuçlar tartışıldı.Gündemde kalmak, şöhret sahibi olmak için bazı kişilerin sağlam bilimsel çalışmalara dayanmayan söylemleri neticesinde aşılanmayan çocuklar nedeniyle hem bu çocukların sağlıkları hem de dolaylı olarak toplum sağlığının olumsuz etkilendiği bir defa daha vurgulandı.

Aşı, halen emniyet kemerinden sonra insan sağlığını koruyan en ucuz yöntem. Bu sebeple, medyanın, sağlık çalışanlarının toplumu doğru bilgilendirme konusunda daha duyarlı olması gerekiyor.