Ana SayfaYaşamAnnelik meslek midir?

Annelik meslek midir?

-

Anne blogları ve benzeri  popüler yayınlar sayesinde anneliği bir meslek olarak gören kişilerde artış yaşanıyor. Bunun kötü örneklerini sosyal medyada sıkça görüyoruz.

Linkedin, bildiğiniz gibi profesyonel iş hayatına özel bir platform ve burada dahi insanların mesleklerine annelik, anne, eş, ….. annnesi, ….. anne gibi sıfatlar yazdıklarını gördüm. Dehşet içinde okudum.

Mesleği annelik olmak!!! Bu ne demek hiç düşündünüz mü? Peki anne olmadan önce kimdiniz? Ne yapardınız? Sizi yoktan var eden sadece anne olmak mı?

Anlıyorum, çocuğunuzu çok seviyorsunuz. Ben de çok seviyorum, bir başkası da çok seviyor. Onlarla yaşadığımız her an değerli. Herkesle bu mutluluğu paylaşmak istiyor da olabilirsiniz. Ancak bunun yolunu doğru seçtiğinizden emin misiniz?

Nerede kaldı bu çocuğun haklarına saygı, nerede kaldı mahremiyet?

Hepimiz özel bazı zamanlarda çocuklarımızla fotoğraflarımızı ara sıra yayınlıyoruz ancak bir instagram hesabı sadece çocuk fotoğrafları ile doluysa ve herkese açıksa emin olun sizi takip edenler arasında hiç hoşunuza gitmeyecek niyetler besleyen insanlar da vardır. Hani siz masum masum çocuğunuzun her halini yayınlıyorsunuz ya … hah işte o sayfalar. Sosyal medya hesabına bakıyorsun çocuğun doğumundan itibaren ay ay takip etmek mümkün. Bunun çocuğun gelişimine olan kötü etkilerinin farkında olduğunuzu düşünüyorum. Bu konuda Prof. Dr. Bengi Semerci‘nin yazısını okumanızı öneririm. Çocuklarımız üzerinde haklarımız olduğundan daha fazla onlara karşı sorumluluklarımız olduğunu unutmamakta fayda var.

Sizin çocuğunuza iyi gelen bir tedavi, ilaç bir başkası için uygun olmayabilir.

Kullanılan ilaçlardan, uygulanan tedavilere kadar pek çok konuya değiniliyor bir çok blogda. Peki sizin yaptığınız yanlış ise ve bu yanlışı bir başkası da uygulayıp kendi çocuğuna zarar verirse ne olacak? Bunları halka açık olarak yayınlamak için konunun uzmanı olmak gerekiyor. Çocuk sağlığı, beslenmesi, psikolojisi alanlarında uzman kabul edilebilmeniz için önce altı yıl tıp eğitimi, sonra uzmanlık eğitimi ardından da birkaç yıl yandal eğitimi almış olmanız gerekiyor.

Bunları yaparken de binlerce hasta çocuk görmüş, tedavi etmiş ve tecrübe kazanmış olmanız da gerekli. Peki siz bunlara sahip misiniz? Tüm bunlara sahip değilseniz içiniz elverecek mi bir başka çocuğu da riske atmaya?

Elvermeyecek çünkü siz anneliği meslek olarak, iş olarak değil gerçekten içten ve sevgi dolu yapıyorsunuz. O nedenle bırakalım her işi uzmanı yapsın…

Sosyal medyada gördüğünüz etiketlere kanmayın. Amerika’dan, Avrupa’dan uzaktan eğitimlerle alınmış toplum sağlığı, gıda vbg. lisans ve doktoralar bildiğiniz hekim diploması değil. Çoğunun da ülkemizde geçerliliği yok.  Bazı kişiler daha da ileri giderek başka branşlarda aldıkları doktora unvanlarını isimlerinin önüne yazarak “Tıp doktoru” izlenimi vermeye çalışıyor. Sağlıklı nesiller için önce bizlerin iyi birer gözlemci olmamız gerekiyor. Sosyal medyada ve medyada her gördüğünüze itimat etmeyin.