Ana SayfaBebek BakımıAnne sütü saklama koşulları nelerdir?

Anne sütü saklama koşulları nelerdir?

-

Anne sütü saklama koşulları özellikle çalışan annelerin ve herhangi bir sebep ile bebeğini anında emziremeyen annelerin bilmesi gereken bir konudur. Sağımdan sonra anne sütü saklama koşulları bebeğin besin kaynağının bozulmaması için önemlidir.

Böylece sütünü sağıp saklayan anne anında emziremediği için psikolojik olarak kendini kötü hissetmemiş olur yanı sıra emzirme saatinde memede oluşan sızlamalardan kurtulur ve bebeği için anne sütü biriktirmiş olur.

Anne sütü saklama koşulları nelerdir?

Anne sütü saklama koşulları ve dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir.

Temizlik ilk şart

Tüm bu işlemlere başlamadan önce ellerinizi iyice yıkayın. Göğüs pompası, kullanılacak kaplar, poşetler temiz ve steril olsun.

Oda ısısında (18- 26 derece) 3 saat

Sütü kısa süre içinde kullanılacak (2-3 saat içerisinde) temiz bir saklama kabına koyup ağzını kapatarak, oda ısısında bekletebilirsiniz. Burada kast edilen oda ısısı 18-26 derece arasıdır. Eğer daha sıcak bir bölgede yaşıyorsanız süre daha da kısalır ya da buzdolabında saklanmalıdır.

Buzdolabında (4 derece) 3 gün

Sağılmış anne sütü  BPA içermeyen bir kap, biberon ya da süt saklama torbaları içinde ağzı kapalı şekilde buzdolabı raflarında  4 derecede 3 gün saklanabilir.

Derin dondurucuda (-18 derece) 3 ay

Anne sütü derin dondurucuda üç ay bozulmadan saklanabilir. Sütü saklayacağınız kabı ve pompayı-sterilize etmeniz gerekir. Steril etmek için bu malzemeyi suda bir süre kaynatmanız yeterlidir.

Sütü buzluğa yada derin dondurucuya koymadan önce 20-30 dakika kadar buzdolabında soğutun. Gerekirse bu sütü iyice soğuduktan sonra aynı gün içinde dondurmuş olduğunuz sütün üzerine ekleyebilirsiniz. Bir gün içinde buzdolabında biriken tün sütler buzluğa kaldırılabilir. Kap veya poşeti tam doldurmayın. Üzerinde yaklaşık 2 parmak boşluk bırakın. Sütü dondurucunun kapağında değil raf kısmına yerleştirin.

60 – 110 cc’lik kaplar veya süt saklama poşeti kullanabilirsiniz.

Sütü ziyan etmemek için 60 ve 110 cc’lik kaplarda saklayabilirsiniz. Bu işlem için süt saklama poşetleri de kullanabilirsiniz. Üzerlerine sağım tarihini yazmayı ihmal etmeyin.

Kullanırken en eski tarihli olandan başlayın

Kullanacağınız zaman tarihi en eski olan sütten kullanmaya başlamayı unutmayın. Buzluktan çıkarılmış süt, buzdolabının alt raflarında çözüldükten sonra yine buzdolabında tutulmak ve ağzı açılmamak kaydıyla 12 saat taze kalır ama çözülen süt tekrar dondurulmaz. En ideali, donmuş sütün buzdolabında çözülmesini beklemektir.

Dondurulmuş anne sütü nasıl ısıtılır?

Anne sütü saklama koşulları kadar bu sütün sonradan kullanımında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bebeğe içirilecek sütün oda ısısında olması gerekir. Dondurduğunuz sütü ısıtmak istiyorsanız, (benmari usulü) sıcak su içerisinde bekletebilir, kabı veya torbayı sıcak akan çeşme suyu altına tutarak sütü ılıtabilirsiniz. Bunu yaparken biberonun ya da poşetin açma veya ağız kısmını suya sokmayın elinizle tutmayın.

Sütü ısıtmak için süt bir tencereye dökülerek ocakta ısıtılmaz. Kaynatmak ya da mikrodalga fırın önerilmez.