Ana SayfaPsikolojiÇocuk Psikolojisi9 aylık bebekler neler yapabilirler?

9 aylık bebekler neler yapabilirler?

-

Minik kelebeğim artık 9 aylık. Bebek kıvamından çıkmaya başlayıp küçük çocuk kıvamına gelmeye başladı. Üç ay sonra bir yaşına basacağına hala inanmıyorum. Ben ne ara hamile kaldım, o hamilelik nasıl geçti, pıtırcığım ne ara doğdu da büyüdü…

Halâ hepsi inanılmaz geliyor. Eylül, bu aralar biraz huysuz çünkü bilişsel becerileri arttı, yapmak, keşfetmek, söylemek, anlatmak istediği bir sürü şeyi var ama ne ifade edici dil becerisi ne de kaba motor becerisi henüz bu isteklere ayak uyduramıyor. Yürümek istiyor ama henüz tam olarak yürüyemiyor, konuşmak istiyor ama henüz sadece beş kelime söyleyebiliyor. Bu aralar sürekli söylenme ve ayağa kalkma eğiliminde. Kısacası şu sıralar biraz stresli ve haliyle biz de zor günler geçiriyoruz. Bunun üstüne bir de yeni çıkan üç diş eklenince “vay halimize” durumuna geldik.

9 aylık bebekler neler yapabilirler

9 aylık bebekler artık emekleyebilirler, tutunup ayağa kalkmak isterler ve zaman içerisinde bunu başarırlar. Eline verdiğiniz uygun yiyecekleri kendileri ağızlarına götürerek yiyebilirler.  Belli bir düzene girmiş günde iki kez öğle uykuları vardır. Daha doğrusu var olmalıdır ama birçoğu bunu var etmemek için çaba gösterebilir. Artık gece beslenmek için uyanmaya ihtiyaç duymadan aralıksız on iki saat uyuyabilme kapasitesine sahiptirler fakat yine bazı uyanık bebekler bunu gerçekleştirmek istemeyebilirler. Gece bir kere beslenmek için uyanmaları ve doyar doymaz uykuya dalmaları normaldir. Neyse ki biz gündüz uykularını da gece uykusunu da çok önceden düzene oturttuk ve diş çıkartma bile bunu bozamadı. İnanın hergün şükrediyorum. Ancak şu konuda uyarmalıyım; bebeğiniz emeklemeyi ve ayağa kalkmayı öğrenmek için gün içerisinde sürekli egzersiz yapar. Geceleri de kısa süreli uyanmalar olabilir ve bu denemeleri yapmaya çalışabilir. Bu sırada yapmaya çalıştığı şey onun uykusunun açılmasına neden olabilir. Ancak yeni becerileri kazanıp bunlarla ilgili hevesleri normale döndüğünde uykuları da normale döner.

Yabancılardan uzak dururlar

Ayrıca bu ayda cımbız tutuşunu gerçekleştirirler, oyuncakları birbirine çarpabilirler, elle göstermeyi, bay bay yapmayı, alkış yapmayı öğrenirler. Heceleri birbirine ekleme çalışmaları yaparlar. Tanıdık sözcükleri söylemeye çalışırlar, düşüp gözden kaybolan oyuncakları ararlar. Yabancılardan uzak dururlar ve en önemlisi anne babanın sınırını bolca zorlayarak tepki ölçmeye başlarlar. Bu dönemde bağırmalı ağlamalarda onu rahatlamak, sakinleştirmeye çalışmak ama kararlılığı da elden bırakmamak gerekir ki biliyorum çok zor ama elimizden gelenin en iyisini yapmak, tutarlı ve kararlı olmak zorundayız. Bebeğinize keşif yapabileceği güvenli olanaklar, ortamlar sağlayın. Bu açıdan doyuma ulaşması önemli. Ona el ile oynanan tel sarar gibi oyunları öğretin, basit tek resimli kitaplar alın. beraber bakın nesnelerin adlarını söyleyin, abartılı hareketler, mimikler ve jestlerle ona anlatın, taklitler yapın. Eğer bebeğiniz dokuz aylıksa zor ama bir o kadar da eğlenceli bir dönemdesiniz demektir. Ayrıca enerjimizin ve sabrımızın da bol miktarda olması gerekmektedir.