Levrek beyaz etli çok lezzetli bir balık cinsidir. Çocuklar için balık yaparken çorba, buğulama gibi yöntemler ile pişirmeniz her zaman daha sağlıklıdır. Derin yağda kızartılan balıkların besin değeri çok düşüktür. Ayrıca derin yağda pişirme yaparken yağın yüksek ısıda yanması yemeğinizin faydadan çok zarar getirmesi demektir. Bu sebeple sağlıklı beslenebilmek için buğulama, uygun bir yöntemdir. Dip balıklarından olan levrek, lüfer, kefal, kalkan, barbunya nadiren tüketilmelidir. Çünkü bu dip balıkları yüzey balıklarına göre daha fazla ağır metal, civa içerir. Bu sebeple tariflerimizde daha çok somon ağırlıklı tariflere yer veriyoruz. Hamsi, uskumru, istavrit gibi yüzey balıkları çocuklar için daha uygundur. Ancak genel anlamda tüm balıkların deniz kirliliğinden etkilendiğini unutmamak gerekir. Özellikle Marmara, Karadeniz gibi iç denizlerde yaşayan balıklar için bir balık öbüründen daha sağlıklıdır demek zordur.
Levrek buğulama
Malzemeler
- 2 adet kılçığı derisi alınmış (500 – 600gr lık) levrek (4 parça olacaktır)
- 1 adet kuru soğan soğan (küp küp doğranmış)
- 3 adet domates (2 tanesi rendelenmiş diğeri küp küp doğranmış)
- 2 adet çarliston biber (küp doğranmış)
- 1 adet kapya biber (küp doğranmış)
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 adet defne yaprağı ( Küçük çocuklara hazırlarken kullanmanıza gerek yok)
Hazırlanışı
- Bir tencereye zeytinyağının yarısı ( 1 kaşık) koyulur.
- Soğan ve biberler eklenir kokusu çıkıncaya kadar pişirilir.
- Domatesler de eklenip 3 – 4 dakika daha pişirilir. Ocaktan alınır.
- Balık filetolarını yağlanır ve fırın kabına dizilir.
- Üzerlerine sos dökülerek yayılır. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Eğer çocuğun bilinen bir balık proteini alerjisi yoksa, çocuklara balık, 9 ay itibariyle verilebilir. Öncelikle az miktarda denenip birkaç gün aradan sonra tekrar denenmeli, alerji yapıp yapmadığına dikkat edilmelidir. Levrek buğulama tarifinde balık haricinde domates, kuru soğan, biber vbg. farklı gıdalarda bir arada olduğundan küçük ( 9- 12 ay) çocuklara et kısmından bir miktar yedirebilirsiniz. Eğer bebeğiniz ilk defa balık yiyecek ise, tek olarak farklı sebzelerle karıştırmadan vermenizi öneririm. Böylelikle eğer balık alerji yaparsa neyin alerji yaptığını daha rahat anlayabilirsiniz.
Levrek oldukça besleyici bir balıktır. Ülkemizi çevreleyen tüm denizlerde yaşamaktadır. Ayrıca çiftliklerde de üretilmektedir. Bol miktarda protein, A, C, D vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir içerir. Güçlü bir antioksidandır. Omega 3 yağ asitlerini bolca içermesi nedeniyle çocukların, beyin ve göz gelişimi için de gereklidir. Kemiklerin güçlenmesine yardım eder. Derslerle boğuşan çocuklarımızın zihin yorgunluğunu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Mümkün ise çocuklara haftada bir veya iki defa balık yedirmek dengeli bir beslenme için önemlidir. Ancak denizlerdeki kirlilik özellikle Marmara, Karadeniz gibi iç denizlerde yaşayan balıklar için bir balık öbüründen daha sağlıklıdır diyememekteyiz.