Karnabahar lif açısından zengindir. Kalsiyum içeriği ile çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca sulforafan miktarı yüksek olan karnabahar kanser, diyabet ve kalp hastalıkları gibi hastalıklarda riski azaltmada önemli rol oynar. C vitamini içerir. 1 yaş ve sonrası çocuklar için hazırladığımız bu tarifi tüm aileniz ile afiyetle yiyebilirsiniz.

Fırında karnabahar 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Fırında karnabahar

Malzemeler

1 küçük karnabahar
200 gr. kıyma
1 küçük kuru soğan
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı salça (domates sos vb)
1 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
1 çorba kaşığı ince doğranmış dereotu veya maydonoz
Tuz ve karabiber ( bebek yiyecek ise tuzsuz ve bibersiz yapın yetişkinler için sonradan ilave edebilirsiniz)

Beşamel sos için:

2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tereyağı

Püf  noktası: Karnabahar buharda veya suda pişirilirken karnabaharın orta bölümünün (kalın sapları) sert kalmamasına dikkat edilmeli. Çünkü uç çiçek kısımlar çabuk yumuşuyor ve orta kısın sert kalabiliyor. Servis ederken size sert gelen kısımları biraz keserek de servis edebilirsiniz.

Hazırlanışı

Küçük boy ve çiçekleri çok sık olmayan bir karnabahar seçilir. Karnabaharın yeşil yaprağı kesilerek alınır. Keserken karnabaharın orta kısmındaki dalları kesmemeye özen gösterin. Karnabahar yıkandıktan sonra su dolu bir tencerede bütün olarak dalları da yenecek ölçüde yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika haşlanır.

Bu sırada başka bir tencereye zeytinyağı koyulur, küp küp doğranmış kuru soğan hafif şeffaflaşana kadar karıştırılarak pişirilir içine salça, kıyma, ince doğranmış maydanoz, tuz, karabiber ilave edilir.Kıyma piştiğinde yaklaşık 20 dakika sonra ocaktan alınır. Haşlanmış karnabahar kase gibi çevrilir ve içine kavrulmuş kıyma küçük bir kaşık yardımıyla koyulur. Kıymayı koyarken karnabaharın dağılmamasına özen gösterilmelidir. İçi kıymayla dolan karnabahar dikkatlice ters çevrilerek fırın kabına yerleştirilir.

Ayrı bir yerde un ve tereyağı hafif pembeleşinceye kadar karıştırılarak pişirilir. İçine süt ilave edilir ve topaklanmamasına dikkat ederek hızlıca karıştırılarak beşamel sos koyulaşıncaya dek yaklaşık 5-6 dakika pişirilir. Hazırlanan sos karnabaharın üzerine dökülür ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Üzeri kızarmaya başladığında (yaklaşık 25. dakikada) fırın açılarak üzerine rendelenmiş kaşar ilave edilir. Üzeri kızardığında fırından çıkartılır ve servis edilir.

Küçük çocuklara çatalla ezerek ve yoğurt ile birlikte servis edebilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Karnabahar içeriğindeki fitokimyasallar sayesinde anti kanserojendir. Kalori açısından fakir ancak besin değeri açısından oldukça zengindir.  Gribal enfeksiyonlara karşı ve anti bakteriyel özellikte birçok aktif madde içermektedir.  Lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını ve idrar atımını sağlayarak vücudu toksik maddelerden arındırır. C vitamini bakımından zengin bir kış sebzesidir. Tarifteki şekilde hazırlandığında çatal ile ezilerek bir kaç kaşık 9 ay üzeri bebeklere de denetilebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here