Ana SayfaBebek Bakımı1 Aylık bebek gelişimi nasıldır?

1 Aylık bebek gelişimi nasıldır?

-

Bebekler ilk günlerini sakin, sessiz ve uyku ağırlıklı geçirirler. Bu günlerde uyuma, beslenme ve alt değiştirme haricinde fazla bir aktiviteniz olmaz. Birkaç haftalık olan bebekler ise çevrelerini fark etmeye ve tepki vermeye başlarlar. En geç ilk haftanın sonunda göbek bağları düşer. O zamana kadar alt değiştirirken günde iki defa göbek bağı alkol ile silinerek temizlenir ve bebeğin bezi göbek altından bağlanır. Günümüzde yenidoğan bebek bezleri bu sebeple göbek kısmı oyuntulu olarak üretilmektedir. Bebek bakımı konusundaki yazımızda konuyu detaylı olarak bulabilirsiniz. Sağlıklı doğmuş 1 aylık bebek gelişimi ise şöyledir…

1 Aylık bebek gelişimi nasıldır?
1 Aylık bebek gelişimi nasıldır?

Endişelenmeyin bebeğiniz besleniyor!

Yenidoğan bebeğin doğum ağırlığı birkaç gün içerisinde azalır. Birkaç gün sonra bebeğinin ağırlığında düşüş gören anneler genellikle sütüm yetmiyor mu ya da yaramıyor mu gibi endişelere kapılabilirler.  Aslında bu tabiatın yeni doğanı korumak için tasarladığı bir sistem gibidir. Anne karnında sıvı içerisinde yaşayan bebek doğduğunda vücudunda fazla sıvı ile doğar. Bu sıvı anne sütünün hemen gelmemesi durumunda bebeği dış koşullara susuzluğa karşı korum için gerekir. Ancak emmeye başlayan bebek birkaç gün içinde bu sıvıyı kaybeder. Beslenme bebeğe “dışarıda her şey normal” sinyali vermiş olur. Bu nedenle bebekler doğum ağırlıkları ile 3- 5 gün sonraki ağırlıkları arasında düşüş görülebilir. Üzülmeyin sonraki 5 günde bebeğiniz kilo almaya başlayacak.

1 aylık bebek gelişimi çok hızlıdır

Bebeğiniz 7 ile 10. günler ve 3 ve 6. haftalar civarında hızla büyüyecek.  Bu dönemde daha sık acıkma, daha sık kaka yapma yaşanır. Sütüm yetmiyor mu? endişelerinin pek çoğu bu dönemlerde gelişir. İlk ay yeni doğan günde ortalama  30 gr. kilo alır. Boyu da ay sonuna kadar yaklaşık 4-5 cm uzar. Erkek bebekler kız bebeklerden daha fazla kilo alır ve yaklaşık 1-2 cm. daha fazla uzarlar.

Baş çevresi ölçümü devam eder

Hamileyken başlayan bebeğin baş çevresi ölçümü doğumdan sonra da devam eder. Bu beynin büyümesini de gösterir. Baş çevresi ilk 4 ay çok hızlı büyür. Baş ilk ayın sonunda yaklaşık 3 cm büyür. Erkek bebeklerde bu rakama 1 cm. daha ilave edilebilir.

Bebeğiniz saçlı doğduysa saçlarının dökülmeye başladığını görürsünüz. İlerike aylarda yerine yeni saçlar çıkacak endişelenmeyin.

Yenidoğan bebek uykusu

Bebeğiniz doğduğunda anne karnındaki rutin uyku ve uyanıklık süreçlerini devam ettirir. Bu ilk haftalarda  gece ve gündüz ( karanlık ve aydınlık) ayırımı yapmaya başlaması ile değişmeye başlar. Ama hemen rutin uyku düzeni oluşturmaya çalışmak anlamsızdır. Uyum için belirli bir zamana ihtiyaç vardır. Bu dönemde bebeğinizin sizinle aynı odada yanı başınızda bebek yatağında uyuması hem sizi hem onu rahatlatır. İlk zamanlar ortalama 3 saatte bir bebek beslendiğinden uyanıp bebeği beslemek daha rahat olur. Bebeklere hekim önermedikçe yan yastığı, reflü yastığı kullanmayınız. Yatağında eline, koluna, boynuna dolanabilecek oyuncaklar bırakmayın.  Bebekleri sırt üstü yatırmak en sağlıklı yöntemdir. 1 aylık bebek gelişimi çok hızlı olduğundan uyku düzeni de ayın sonlarına doğru ilk günlerden farklı olur.

Yenidoğan döneminde en sık görülen rahatsızlık sarılıktır. Yenidoğan sarılığı hakkındaki yazımızı linki tıklayarak okuyabilirsiniz.

Hareketlerde gelişme yaşanır

Bebeğiniz ilk ay içinde elini ağzına götürür, yüz üstü yatırıldığında başını sağa sola çevirmeye başlar. Ellerini genellikle yumruk yapar. Saçınızı kaptırmayın çok kuvvetlidirler. Kucağınıza aldığınızda başını arkadan desteklemek gerekir. Bu dönemde bıngıldak dediğimiz kafatasındaki yumuşak bölge esnektir. Evde başka bir küçük çocuk var ise istemeden bebeğe zarar vermemesi için muhakkak sizin kontrolünüzde sevmesine gayret gösterin.

Yenidoğan annesini görür

Emziren anne bebeğe 20-30 cm. yakın olduğu için bebek annesini görebilir ancak daha uzaktaki kişi ve cisimleri bulanık görür. Göz hareketleri odak sağlayamadığından düzenli değildir. Bebekler için hareketli insan yüzlerine bakmak duran bir eşyaya bakmaktan daha etkileyicidir. İşitme duyusu gelişmiş olan bebek annesinin başta olmak üzere ebeveynin sesini tanır. Ağladığı zaman kucağa alındığında sakinleşir. Sakın bebeğinizi alışmasın gibi yanlış inanışlar ile kucağınıza almamazlık etmeyin. Bebeğin her şeyden önce ilgiye, sevgiye, sıcaklığa ihtiyacı var.

Koku ve tat alma duyuları gelişmiştir

Bebek doğduğu andan itibaren kendi annesinin ve annesinin sütünün kokusunu tanır. Bu her canlının hayatta kalabilmesi için gereken en temek duyudur. Bu sayede yeni doğan tüm canlılar kendi annesini bilir. Tat olarak da yine içgüdüsel olarak tatlı kokuları severler çünkü doğada bulunan çoğu zehirli, zararlı maddenin kokusu asidik ve acıdır. Bu binlerce yıldır bugüne getirdiğimiz  canlının kendini koruma içgüdüsüdür.

Bebekler ani ses, ani dokunuş ve kaba hareketlerden hoşlanmazlar. Bebeğinizin yanında kavga etmeyin rahatsız olurlar. 1 aylık bebek gelişimi açısından ona sevgi göstermeniz, emzirmeniz ve ihtiyaçlarını anında gidermeniz önemlidir.

  1. Ay muayenesinde bebeğin bacak kasına 2. Hepatit B aşısı yapılacaktır.