Nohut unlu kolay pizza 2 yaş ve sonrası

Nohut unlu kolay pizza 2 yaş ve sonrası

Nohut unlu kolay pizza

Malzemeler

½  su bardağı nohut unu
½  su bardağı un
1 yumurta
½  su bardağı süt
½ paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Üzeri için

3 dilim çemensiz pastırma (salam, sucuk yerine kullanılabilir)
3 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
4-5 siyah zeytin (çekirdeksiz)
1 kaşık domates salçası veya domates sos
Not: Üzerine koyulan malzemeyi az çeşit ve bebeğin yiyebileceği yumuşak gıdalardan seçerseniz örneğin; sadece domates, zeytin ve peynir koymak gibi. Bu durumda 1 yaş ve üzeri çocukların yemesinde bir sakınca yoktur.

Hazırlanışı

Nohut unu, un, yumurta, süt, kabartma tozu ve 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı derince bir kâsede krep hamurundan biraz daha sert bir hamur olacak şekilde karıştırılır. Karışım yağlanmış fırın kabına veya tavaya koyularak fırında 170 C de, ocakta orta ateşte arkası da çevrilerek pişirilir.

Pişen hamurun ısısı korunarak üzerine pizza malzemesi koyulur. Sırayla domates sos, pastırma, zeytin, kaşar peyniri ilave edilir ve peynir eriyene kadar fırında veya ocakta kapağı kapalı şekilde bekletilir. Ardından servis edilir.

Dyt. Figen Fişekçi Üvez’in notu:

Nohut çocuklar için tam bir protein deposu. Ayrıca demir, magnezyum, folat ve potasyumdan zengin. İçinde ayrıca triptofan denilen mutluluk sağlayan bir aminoasit de mevcut. Tarifin içeriğindeki süt ve kaşar peyniri kalsiyum ve protein kaynağıdır. İçeriğindeki yumurta özellikle A ve kemik gelişimi için çok önemli D vitamini açısından önemlidir. Yumurta vücut proteinlerine dönüştürülebilen en iyi kaynaktır. Yumurta beyazı alerjen öğelerden dolayı 1 yaşından sonra verilmelidir. Sarısı ise azar azar başlamak koşuluyla 8. aydan itibaren verilebilir. Özellikle pastırmanın çemensiz oluşu çocuklarımız için tuz miktarını azaltmak açısından önemlidir.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.