Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekEv yapımı hamburger ekmeği tarifi 1 yaş ve sonrası

Ev yapımı hamburger ekmeği tarifi 1 yaş ve sonrası

-

Evde hamburger yapmak isterseniz ekmeğini de yapabilirsiniz. İşte nefis bir hamburger ekmeği tarifi.

Ev yapımı hamburger ekmeği tarifi

Malzemeler

  • 2 su bardağı un (tam buğday unu da olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 adet yumurta (hafif çırpılmış)
  • 2 tatlı kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

  • Fırınınızı 170 dereceye ayarlayıp, ısınmaya bırakın ve tepsinizin altına yağlı kâğıt serin.
  • Un ve kuru mayayı derin bir kabın içerisine eleyin. Karışımı elinizle birbirine yedirin.
  • Zeytinyağı, yoğurt, çırpılmış yumurta, tuz, şeker ve ılık suyun yarısını ekleyerek yoğurmaya başlayın.(Suyun kalan kısmı ihtiyaca göre kullanılabilir)
  • Tezgâhınıza hafif un serptikten sonra hamurunuzu alın ve tezgahta yoğurmaya devam edin. Elinize yapışmayan bir kıvama geldiğine hamurunuzu bir top haline getirerek üzerine bir kap koyun ve 5 dk. dinlenmeye bırakın.
  • Hamuru dinlendirdikten sonra bir bıçak yardımıyla 4 eşit bezeye bölün (Küçük ekmekler isterseniz 8 eşit bezeye de bölebilirsiniz)
  • Elinizi tamamen açarak ve avuç içi tezgâha bakacak şekilde bir pozisyona getirin, her bir bezeyi avuç ve tezgah arasında sıkıştırarak dairesel hareketlerle bir top haline getirin ve hafifçe bastırarak üst yüzeyi yassılaştırın.
  • Altlarına un serperek tepsinize aralıklı olarak dizin ve üzerini streç filmle kapatarak 40 dk. mayaya bırakın. (Streç filmi çok germeyin, ve bezelerin üzerine de mutlaka hafif bir un serptikten sonra streç filmi koyun.) 40 dk. sonra mayanız geldiğinde ekmeklerin üzerini hafif bir suyla nemlendirip önceden ısıttığınız 170 derecelik fırına atın. Yaklaşık 30 dk’lık bir sürede ekmekleriniz pişmiş olacaktır.

Mayanın olduğunu nasıl anlarsınız?

Mayası gelmiş bir hamura dokunduğumuzda, sanki bir balona dokunuyormuş gibi bir his duyarız. Ufacık bir dokunuşla bile hamur içeriye göçer, bıraktığımda elastik bir yapı gibi yine aynı formuna geri gelir. Hamurun kazandığı bu yapı, mayanın gelmiş olduğunu gösterir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Bu tarifte hamburger ekmeği yapılırken,biz hekimlerin önermediğimiz beyaz un ve şeker yerine tam tahıllı un ve az miktarda üzüm pekmezi kullanılmış olması çok güzel bir yaklaşım. Ayrıca içeriğinde bulunan az da olsa üzüm pekmezinin yanmaması için pişirme ısısı düşük tutulmuş. Daha önce de belirttiğim gibi hamburger yeme alışkanlığı olan çocuklar için ekmeği dahil hamburgeri evde yapmanız her zaman daha sağlıklı. Eğer çocuğunuzu fastfood restoranlarından uzak tutmakta zorlanıyorsanız,  ara sıra evde yapacağınız sağlıklı hamburgerlerle ailece hamburger günü partisi düzenlemenizde bir sakınca yoktur.